Scroll To Top
Toggle Menu

HERRINGTOWN JAZZBAND / Enkhuizen (Holland)
4 0  JAAR

Een band die 40 jaar bestaat (1977-2017) heeft best wel een geschiedenis, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Er valt veel te vertellen over al die jaren van ons bestaan. Laten we beginnen met het ontstaan ervan.

Eind 60er jaren werd de Oude Stijl Jazz populair, zeker onder jeugd, die inmiddels kennis had gemaakt met deze muziek op de middelbare school tijdens dans- en feestavonden. Zeker het succes van de Dutch Swing College Jazzband heeft daaraan meegewerkt. Enkele grote steden organiseerden Jazz Festivals, waarvan Breda in 1971 één van de voorlopers werd en nog steeds is. Ook in Enkhuizen werd de Oude Stijl Jazz begin 70er jaren ontdekt. Mede door het ontstaan van diverse bands kreeg in Enkhuizen dat muzikale enthousiasme vorm in het eerste Enkhuizer Jazzfestival in 1973.

Enkele muzikale vrienden vonden elkaar en startten de "Herringtown Jazzband". Dat deed recht aan de oorsprong van de muzikanten en de stad Enkhuizen. In het stadswapen van Enkhuizen staan 3 gekroonde haringen om aan te geven dat de stad voor een groot deel van de visserij leefde. Dat verklaart ook het ontstaan van de naam "Herringtown Jazzband".

De muzikale basis van het orkest is jazzmuziek uit 1920-1930. In de loop der tijd is die stijl beïnvloed door Engelse Trad en uitgegroeid tot uiterst swingende, instrumentale en vocale jazzmuziek. Een afwisselend repertoire, stevige collectieven en uitbundige soli zijn ingrediënten van die stijl, waarop ook naar hartelust gedanst wordt. Het publiek speelt ook een belangrijke rol als extra instrument, dat door het orkest enthousiast en vol overgave wordt bespeeld. Kortom een orkest van grote muzikale klasse en van een hoog entertainment gehalte.

De uitdrukking “gelukkig hebben wij de foto’s nog” wordt nog benadrukt door vele plakboeken met foto’s en knipsels, vergaard tijdens optredens in binnen- en buitenland. Daarbij mogen de tournees in de toenmalige Sovjet Unie in 1987 en 1988 niet onvermeld blijven. Er werden destijds concerten gegeven in Moskou, St. Petersburg en Tbilisi (Georgië). Ook was er een uitgebreid interview en een optreden voor de Russische Televisie. Verder zijn wij regelmatig te zien en te beluisteren in Jazzclubs en op Jazzfestivals, o.a. in Duitsland, Engeland en Spanje en in eigen land op vele festivals , zoals in Enkhuizen, Breda, Zevenaar, Domburg etc.

Behalve een drietal cassettes zijn er drie CD’s uitgebracht, opgenomen bij de jazz-specialist Max Bolleman. Deze uitstekend opgenomen CD’s zijn nog steeds veel gekochte souvenirs, die men thuis nog eens op z’n gemak kan beluisteren. Aan een 4e exemplaar wordt gewerkt. Uiteindelijke opnames zijn begin 2017.

Al met al een orkest dat zijn sporen heeft verdiend en de toekomst swingend tegemoet ziet. Wij mogen dan ook niet ontbreken tijdens uw Festival of in uw Jazzclub. Ook op andere plaatsen waar men graag wil swingen, dansen en genieten van een afwisselend kijk- en luisterrijk spektakel, speelt de Herringtown Jazzband graag.

Indien u interesse heeft en ons wilt boeken, neem dan tijdig contact met ons op. Onze lijfspreuk is: "VOELT U ZICH VERVELEND, AKELIG OF DOWN, BEL DAN SNEL DE HERRINGTOWN" !

Met vriendelijke groeten, Herringtown Jazzband / Enkhuizen (Holland)